Burza, akcie, komodity, měny, ropa, zlato...


Stop zadlužování ČR!

31.03.2010 00:23

Před dvaceti lety po sametové revoluci jsme měli smělé plány předehnat Evropu a krásné sny o životě v blahobytu.

Přežili jsme divokou privatizaci, úsporné Klausovy balíčky, různé vlády i tu poslední úřednickou... Nastavené kormidlo, navíc zablokované hospodářskou krizí, nás však vede úplně jinam než k blahobytu. Dnes má každý občan České republiky na bedrech neuvěřitelných 132 tisíc korun státního dluhu!!! My, naše děti, naše vnoučata. A smrtící spirála zadlužení se roztáčí čím dál rychleji. Všichni dohromady dnes dlužíme 1,3 bilionu korun a na konci roku 2012 to už bude 1,8 bilionu korun. Dovedete si takovou částku vůbec představit? Od roku 1993 Česko ze svého dluhu nesplatilo ani korunu, stěží splácíme jen úroky. Úroky z tohoto obrovského dluhu totiž představují za letošní a příští dva roky 215 miliard korun, ročně tedy v průměru 72 miliard korun!

Víte, co to znamená? Víte, co bychom pořídili za zbytečně utracených 72 miliard?

Mateřská všech dnešních čerstvých maminek by mohla být 120 000 Kč

nebo

Místo 13. důchodu 2 000 Kč jednou za rok by všichni důchodci dostávali každý měsíc o 1 700 Kč více

nebo

Příspěvky na děti by mohly být téměř trojnásobné

nebo

Každý občan by mohl dostat 7 200 Kč od státu k Vánocům

nebo

Plat státních zaměstnanců by mohl být měsíčně o 5 000 Kč vyšší

nebo

Rozpočet celého českého školství by se mohl navýšit o 60 %

nebo

Výdaje státu na vědu a výzkum by se mohly ztrojnásobit

nebo

Jen za úroky na státní dluh v roce 2009 by mohli mít všichni občané ČR elektrickou energii zdarma!

Bohužel to není vše. Plánujeme se zadlužovat do nekonečna. I nadále se počítá se schodky státního rozpočtu. A to v situaci, kdy se rodí stále méně dětí, lidé se dožívají vyššího věku a čerpají dražší zdravotní a sociální péči. Prognóza? Za deset let bude Česká republika dlužit přes 3 biliony korun! A na úrocích do té doby zaplatíme 900 miliard korun.

Jako podnikatelé jsme zvyklí na riziko a musíme počítat s problémy. Za svá špatná rozhodnutí také ručíme celým svým majetkem, na rozdíl od politiků, kteří nedávají všanc vůbec nic. Proto odmítáme hazard s celou Českou republikou, která kvůli nezodpovědnému hospodaření míří mílovými kroky ke státnímu bankrotu. Ekonomické fiasko není imaginární problém, který se nás netýká. Naopak, tvrdě ho pocítíme všichni na vlastní kůži. Bohužel nejvíce to odnesou ti nejchudší. To vám ale politici neřeknou!

- Zadlužování je hrozivá spirála: čím více dlužíme, tím více jsme rizikoví a tím vyšší jsou úroky. I díky tomu dnes dlužíme 6,5 krát více než v roce 1996. Dluhy státu i úroky za ně se platí z daní. Vyšší daně budeme platit všichni – ať už ze mzdy nebo zisku nebo v obchodech jako vyšší ceny za potraviny nebo benzín.
- Nezvratné důsledky zadlužování jsou: stěhování firem ze země, propouštění, další snížení příjmů státu, snižování sociálních dávek a nutné zdražování kvůli zvyšování spotřebních daní a DPH.

Příklady už tu máme - nedávno Argentina a Maďarsko, dnes Irsko, pobaltské státy a Řecko a žhavými kandidáty jsou Portugalsko, Španělsko a Itálie. Bylo by naivní si myslet, že dluhy státu jdou mimo nás. Stát si půjčuje převážně v zahraničí od jiných států a bank a dříve nebo později bude muset své dluhy splatit. Tak jako my všichni, když si půjčíme. Vždyť mnozí lidé už s osobním bankrotem a exekucemi mají své zkušenosti.

Nedejte se opít rohlíkem a nevěřte slibům o 13. důchodech, vysoké mateřské a penězích pro všechny na dluh. Výkonnost naší ekonomiky na to dosud bohužel neměla a dlouho ještě mít nebude! Neposlouchejte argumenty, že ve srovnání s potenciálními bankrotáři jsme na tom docela dobře. Nebýt zadlužen znamená být svobodný. A to přece chceme.

O politice a politicích si každý myslíme svoje. Sliby a nesplněné sliby jsou na denním pořádku. Jsme toho názoru, že nejdříve se musí hodnota vytvořit a až poté spotřebovat – ne naopak! Chceme–li si půjčit, musíme mít jistotu, že budeme mít na splátky i s úroky. Nechceme, aby dnešní „blahobyt“ byl zaplacen bankrotem našich dětí!

Proto vyzýváme všechny občany České republiky:

Nenechme naši zemi zbankrotovat! Nepodporujte bezbřehé rozdávání státu, nevolte populistické proklamace a svůj hlas dejte tomu, kdo nás chce z dluhové pasti vyvést. Vždyť dluhy se musí platit!

Vyzýváme také všechny Manažery roku, Firmy roku, Živnostníky roku a finalisty všech těchto soutěží, ale i členy Svazu průmyslu, Hospodářské komory a všechny rozumné občany, aby se k naší výzvě připojili!

 

Výzvu podporují

Podnikatel roku 2000
Kateřina Janků, Moravia IT a.s.

Podnikatel roku 2001
Zdeněk Jandejsek, RABBIT Trhový Štěpánov a.s.

Podnikatel roku 2002
Kvído Štěpánek, Isolit-Bravo s.r.o.

Podnikatel roku 2003
Zbyněk Frolík, LINET s.r.o.

Podnikatel roku 2004
Miroslav Říhák, Anect a.s.

Podnikatel roku 2005
Radim Jančura, Student Agency s.r.o.

Podnikatel roku 2006
Pavel Juříček, Brano a.s.

Podnikatel roku 2007
Tomáš Březina, Best a.s.

Podnikatel roku 2008
Vladimír Kovář, Unicorn a.s.

Podnikatel roku 2009
Eduard Kučera, ALWIL Software a.s.  

Zdroj: https://www.stop-zadluzovani.cz/

 

Přidat.eu záložkuPřidat.eu RSS

—————

Zpět