Burza, akcie, komodity, měny, ropa, zlato...


Jiří Hladík: Daně a auto v podnikání

12.03.2010 17:51

Osobní automobil v podnikání – problém nebo žert?

 

Každý kdo podniká, ví, že čas jsou peníze. Proto na dopravu využívá všech možných dopravních prostředků, snad jen lodí se u nás jezdí málo. Vzhledem ke vzdálenostem v České republice je nejčastěji používán osobní automobil.

Když už je rozhodnuto, zda-li má být malé či velké, laciné či drahé, bezpečné nebo hezké, rychlé anebo kombík, vyvstává otázka, jestli si ho koupit nebo půjčit. Můžeme si ho koupit za našetřené peníze nebo také na úvěr, můžeme si jej pořídit na leasingové splátky nebo si ho půjčit z půjčovny nebo od kohokoliv, dokonce si můžeme své vlastní auto vypůjčit od toho, kdo si jej vzal od nás jako zástavu. Také ho můžeme mít zařazené v obchodním majetku anebo používat svoje soukromé pro firmu, firemní pro soukromé účely, psát knihu jízd anebo využívat paušálních náhrad, jediná jistota je, že vždy na použití auta pro podnikatelské účely musí být zaplacená silniční daň.

A to ostatní rozmotá spolehlivě daňový poradce. Každý způsob vlastnictví, různá pořizovací cena auta, způsob a četnost používání se chová pokaždé jinak v daňových nákladech podnikání. Daňový poradce ví, jak je to přitom s DPH ze spotřebovaných pohonných hmot, když se využije paušálních náhrad cestovních výdajů a přitom se do nákladů tyto pohonné hmoty nesmí uplatnit. Ví, jak efektivně do nákladů své podnikatelské činnosti promítnout pořizovací náklady na toto auto nejméně jednou a pak ho ještě udržovat v bezvadném stavu.

A to je jen osobní auto.

 

Související: K čemu je dobrý daňový poradce?

 

Jiří Hladík - Daňový poradce

  

Diskutovat o tomto tématu můžete na investičním fóru.

 

Přidat.eu záložkuPřidat.eu RSS

—————

Zpět