Burza, akcie, komodity, měny, ropa, zlato...


Psychologie a burza: Vy nevíte, že doktor Hýsek je nejchytřejší na světě?

28.02.2010 22:53

Vy nevíte, že doktor Hýsek je nejchytřejší na světě?

Občas je zábavné si o sobě něco přečíst na internetu. Dnes jsem se o sobě například dozvěděl, že: "Hýsek všemu rozumí nejlíp.". Jak roztomilá pitomost. Dělám totiž chyby stejně jako všichni ostatní.

Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Kdo zkouší nové věci a klade si stále vyšší cíle, chyby zcela logicky musí dělat a počítá s nimi. Chybování je v životě nevyhnutelné. Rozdíl je v tom, že chytrý člověk je upřímný sám k sobě a chyby si přizná a především, stejné chyby neopakuje. Hlupák dělá stále stejné chyby pořád dokola. A další kategorie je člověk, který nikdy nedělá žádné chyby jednoduše proto, že buď nedělá nic a nebo nikdy neriskuje a nic nového nezkouší.

S tím vším úzce souvisí sebevědomí. Jsem přesvědčený o tom, že pokud chce jednotlivec dosáhnout nějakých výrazných úspěchů v libovolném oboru, musí mít jistou dávku sebevědomí. Čím ambicióznější cíle, tím větší sebevědomí bude k jejich dosažení potřeba! Jak chcete přesvědčit ostatní lidi o svých schopnostech, o svých plánech, o své vizi, o tom, jak vám mají při realizaci pomoci, když si nevěříte ani sami sobě, když nejste schopni sami sebe přesvědčit o úspěchu?!

Současně chápu, že sebevědomí lidé bývají často mnohými neoblíbení, dokonce mohou svým sebevědomím své okolí děsit. Nikdy neokouzlíte všechny a nikdy se přeci nelze zavděčit všem.

Takže pozor. Hýsek není nejchytřejší na světě a už vůbec si to o sobě nemyslí. Naopak, je si více než vědom toho, že dělá jednu chybu za druhou. Ze všech sil se ale snaží, aby těch chyb bylo čím dál tím méně a především, aby se stejné chyby neopakovaly!

Jaký přístup máte k chybování vy?

 

Jan Hýsek

  

Diskutovat o tomto tématu můžete na investičním fóru.

 

Přidat.eu záložkuPřidat.eu RSS

—————

Zpět