Burza, akcie, komodity, měny, ropa, zlato...


RSS: Víte co je to RSS a jak jej využít?

31.12.2009 00:44

Vážení čtenáři tohoto webu, můžete se snadno přihlásit k odběru aktualit z tohoto webu (zdarma!) a ušetřit tak čas vyhledáváním. Jak na to? Co je to RSS?

Technologie RSS umožňuje uživatelům Internetu přihlásit se k odběru novinek z webu, který nabízí RSS zdroj (RSS feed, též RSS kanál, RSS channel).

Tento zdroj se většinou vyskytuje na stránkách, kde se obsah mění a přidává velmi často (například zpravodajské servery).

Původně tento formát sloužil pouze k předávání aktuálních novinek mezi jednotlivými servery, které takto velmi jednoduše mohly odkazovat na aktuální články na jiných serverech.

RSS formát poskytuje obsah celého článku, příp. jeho část, odkaz na původní článek a také jiná metadata. Tyto informace jsou posílány jako XML soubor nazývaný RSS zdroj, webový zdroj, RSS stream, RSS feed nebo RSS kanál.

Software určený k práci s RSS kanály se označuje jako RSS čtečka. Může se jednat o samostatný specializovaný program, o plugin do jiného programu (typicky webového prohlížeče či programu pro instant messaging), tato funkce může být v jiném programu rovnou vestavěna, případně se může jednat o webovou aplikaci poskytující tuto funkčnost (např. Google Reader či NetVibes).

Například pro webový prohlížeč Firefox slouží jako čtečka RSS rozšíření Sage.

Pokud některý webový server nabízí RSS kanály, obvykle to indikuje ikonkou, která vede přímo na URL příslušného zdroje, který uživatel zadá do čtečky a ta poté zobrazí seznam všech takto zpřístupněných článků (či jiných odkazů). Čtečka pak pravidelně kontroluje toto URL a zobrazuje nové položky.
 

Přihlašte se k odběru aktualit z tohoto webu (zdarma!) a ušetřete tak čas vyhledáváním!

 

Jan Hýsek

  

Diskutovat o tomto tématu můžete na mém investičním fóru.

 

  • Chcete se rychle orientovat ve finančních serverech? iAkcie jsou to co hledáte.

Přidat.eu záložkuPřidat.eu RSS

—————

Zpět