Burza, akcie, komodity, měny, ropa, zlato...


Upozornění: Pozor na rizika při investování a obchodování na burze!

27.12.2009 23:33

Důrazné upozornění na rizika

Vážení čtenáři, po několika nově příchozích e-mailech od zatím neznámých lidí jsem si uvědomil, že bych tímto upozorněním měl prokládat každé dva příspěvky. Proč?

Přišel mi například e-mail, ve které se mě autor ptá, zda mu mohu poradit do čeho má investovat 2 mil Kč během příštích 12 měsíců a zda je reálné dosáhnout zhodnocení 200%-300% za rok?

Jistěže je to reálné, alespoň teoreticky. V praxi bych nikomu a nikdy 200%-300% nesliboval. Pokud budete "mířit" na takto velký zisk, budete muset hodně riskovat a s tím souvisí i vysoké riziko ztráty. S využitím velké páky hrozí, že v případě nepříznivého vývoje přijdete o všechno či téměř o všechno! Tedy pokud nemáte připravený další relativně velký kapitál pro případ nouze.

Pokud se podíváte hodně zpět na jeden z mých prvních příspěvků na  Akcie Komodity, tak se dočtete, že nejlepšího ročního výsledku jsem v minulosti dosáhnul v roce 2005 - roční zhodnocení 90% (s využitím páky).

Pokud tedy někdo očekává, že na burze vydělá 300% či 500% za rok a bez rizika, ať volá vědmu!

Nejsem ani prodejce zázračného počítačového systému ani zázračných obchodních publikací ani makléřská firma žijící z poplatků a tak nemusím v nikom vzbuzovat nesmyslná očekávání.

Dále je třeba varovat některé začátečníky před přílišnou sebedůvěrou. Někteří začínající investoři si po první vyhrané bitvě představují, že již vyhráli celou válku a že jim žádné velké ztráty nehrozí. Omyl! Pokud k tomu takto někdo přistupuje, dříve či později přijde vystřízlivění. Opatrnost na burze je podmínka bez které nelze úspěšně investovat či obchodovat.

Pokud tedy právě začínáte, začněte s uvědoměním si všech rizik a stanovte si reálné cíle. S konečným výsledkem budete více spokojení.

 

Jan Hýsek

Přidat.eu záložku

—————

Zpět